Navnet Villa Eckhoff kommer fra navnet på arkitekten som tegnet villaen, Hartvig Sverdrup Eckhoff (1855-1928). Eckhoff var en norsk arkitekt som er særlig kjent for sitt virke i Stavanger, men han arbeidet også som kirkearkitekt og har tegnet mange kirker på Vestlandet.
Eckhoff ble ansatt som tegnelærer ved Stavanger Tekniske Aftenskole i 1881 når han returnerte til Norge etter endt utdanning ved Münchens tekniske høyskole. Samtidig etablerte han seg som privatpraktiserende arkitekt. Han ble senere også ansatt som tegnelærer ved Stavanger katedralskole. Denne stillingen hadde han til 1916 da han ble stasjonsmester ved Gausel jernbanestasjon.
Etter at han etablerte seg, ble han straks Stavangers viktigste arkitekt. Det første bygget han tegnet i Stavanger var en murvilla som fortsatt har adresse Eiganesveien 28. Etter det fulgte Rogaland Teater (1881), Stavanger turnforening (1891), Stavanger museum (1893) og Stavanger sykehus (1897) som i dag bl.a. huser Rogaland fylkeskommune.
Villaen i Oscarsgate - «Villa Eckhoff» - ble bygget omkring år 1900 for overlærer ved Stavanger Katedralskole, Wilhelm Andreas Eckhoff, som var arkitektens onkel. Det er noe usikkerhet rundt om onkelen noen gang flyttet inn i huset.
Eckhoff er hedret med Arkitekt Eckhoffs gate på Våland i Stavanger.
Ønkser du å lese mer om historien til Villa Eckhoff i Oscars gate 18, anbefaler vi deg å lese artikkelen "Om et hus i Oscars gate" skrevet av Thorleif K. Aarre, barnebarn av Alexander Kielland i Stavangeren nr. 4 1996 - Byhistorisk Forening Stavanger. Se også under om forbindelsen til Alexander Kielland.
Hartvig Sverdrup Eckhoff (1855-1928)
Villaen er bygget som en mellomting av en leiegårdsvilla og en bygård i to og en halv etasje på en høy sokkel. Det gir i dag 3 fulle etasjer samt en loftsetasje på tilsammen over 550 km2. Stilbildet er fantasifullt sammensatt, med en eklektisk håndtering av klassisisme og sveitserstil.
Huset har en symmetrisk komponert gatefasade, med to dominerende siderisalitter, bekronet med halvvalmede svevegavler med spir. Den asymmetriske vindusaksen lengst til høyre antas å være bygget på senere. Både midtparti og risalitter har markante balkonger.
En leietager fra da huset var nytt i 1902 var Bernhard K. Aarre, Alexander Kiellands sønn med Bertha Elisabeth (Lisa) Rasmussdatter Aarre. Kielland var derfor en flittig gjest i huset.
Lisa var barndomsvenn av Kielland gjennom familiens årlige ferieopphold på Aarre, og hun ble på mange måter hans "livsledsager" der ute (Aarre) og et fast punkt i Kiellands noe omskiftelige liv. Men noe ekteskap med Lisa ble det aldri. Kielland ble året etter Bernhards fødsel gift med Beate Ramsland, men han beholdt et livslangt vennskap med Lisa.
Historien om Bernhard K. Aarre er spennende og sier noe om hvor tøft det var å bli født utenfor ekteskap. Kiellands far, Jens Zetlitz Kielland skal ha medvirket til at Justine Olsdatter Orre og Christian Christiansen ble innskrevet som foreldre til Bernhard i kirkeboken da Bernhard ble født. Justine hadde mistet sitt eget barn like før og ble ansett for å være en egnet mor.
"Mor" Justine og Bernhard ble sendt som fattiglemmer til en gård på Tu. Justine døde av tæring når Bernhard kun var 3 år. Nå het gutten Bernhard Tu. Etter at mor Justine døde fortsatte Bernhard å bo videre hos Rasmus Viby som lånte ut Bernhard til arbeid mot betaling.
Når Bernhard ble konfirmert i 1886 fikk han navnet Bernt Rasmussen. Til slutt blir Bernhard dreng hos sin biologiske tante. Her møtte Bernhard Kielland flere ganger og i 1903 kaller Bernhard seg Bernhard K. Aarre. Han får senere en ledende stilling i en mineralvannfabrikk hvor produksjonen foregår bl.a. i første etasje i Villa Eckhoff. Han slår seg også opp på eiendomshandel. Bernhard var en driftig kar og til slutt eide han 14 hus og en fabrikk.
Alexander Kielland (1849-1906)
Vi bruker informasjonskapsler til å analysere nettstedstrafikk og til å optimalisere nettstedsopplevelsen din. Ved å godta vår bruk av informasjonskapsler, vil dataene dine bli samlet med alle andre brukerdata.